Verslag Jasha Kiers van het EK U21
zaterdag 6 februari 2016

maandag begonnen de wedstrijden.
een verdiende 3-0 overwinning.
0-3 afstraffing.
uiteindelijk door hem op de kleuren gewonnen.
afmaakte met een 40+ break.
progressie kan maken.

Ik heb er heel lang naar uitgekeken maar zaterdagochtend 6 februari was het dan eindelijk zo ver; op  naar het EK U-21 in Wroclaw, Polen. Met het grootste deel van team Nederland hadden we een busje  gehuurd zodat we, na een paar tussenstops in Duitsland, uiteindelijk laat in de avond aankwamen in  het hotel. De zondag hadden we om een beetje uit te rusten en voor de openingsceremonie,  maandag begonnen de wedstrijden.

EK-U21-1

Op maandagmiddag mocht ik, na lang wachten, dan eindelijk mijn eerste wedstrijd spelen tegen  Vladu Mihai, een degelijke speler uit Roemenië. Vladu deed ook mee aan het U-18 toernooi dat  eerder op de dag al was begonnen, daarin had ik één van zijn wedstrijden gezien en ik dacht : die kan  ik wel hebben. Helaas bleek het wel in zijn voordeel dat onze wedstrijd voor hem al de derde van de  dag was en voor mij pas mijn eerste. Ik kon totaal niet wennen aan het supersnelle laken, mijn  safeties waren nog wel aardig maar in een break kon ik de cueball niet onder controle houden. Vladu  bewees ook nog eens dat hij wel kan spelen door een 40+ break te maken. De eerste twee frames  gingen dan ook vrij makkelijk naar hem toe. Het derde frame begon ik eindelijk een beetje in mijn  ritme te komen, maar net toen ik een vrij ruime voorsprong had maakte Vladu nog eens een 51-  break. Ik vond nog de snooker die ik op groen nodig had, maar uiteindelijk potte Vladu bruin en dus  een verdiende 3-0 overwinning.

Op dinsdag moest ik twee wedstrijden spelen. Als eerste in de middag tegen de Zwitserse Alexander  Ursenbacher, voormalig prof. Ik wist dat ik helemaal op mijn top moest spelen om nog een kans te  maken tegen hem. Als hij eenmaal tussen de ballen ligt, weet je dat hij gaat scoren. Maar mijn pech  was dat ook zijn long pots goed liepen. Zodra ik even een safety te kort liet, knalde hij er gelijk een  rode in. Ik heb niet eens zo slecht gespeeld, maar drie missers in drie frames waren genoeg voor een  0-3 afstraffing.

Vlak daarna mocht ik door tegen de Bulgaar Sashko Dimitrov. Allebei speelden we erg slecht, met  veel gemiste pots en close frames. Het eerste frame won ik op blauw. In het tweede frame had ik een  goede kans toen ik na de laatste rode bal 15 punten voor stond met alleen geel op een lastige plaats.  Ik miste echter een zwarte van de spot die ik nooit had mogen missen. Na een paar safeties over en  weer was het Sashko die uiteindelijk leegspeelde. De volgende twee frames waren close en werden  uiteindelijk door hem op de kleuren gewonnen.

Na een teleurstellende dinsdag moest ik woensdagochtend mijn laatste poulewedstrijd spelen tegen  het grote talent Jackson Page uit Wales. Hij is pas 14 jaar, ziet eruit als 24 en kan ontzettend goed  snookeren. Hij heeft bij het U-18 toernooi ook de finale weten te halen. Ik wist al dat ik eruit lag dus  geen druk, gewoon lekker snookeren. Het was dan ook mijn eerste wedstrijd waarin ik redelijk  speelde. De eerste twee frames gingen gelijk op en we wonnen allebei eentje. Het derde frame won  Jackson eenvoudig. In het vierde frame stond ik een twintigtal punten voor toen Jackson het  afmaakte met een 40+ break.

Al met al kan ik zeggen dat ik pech heb gehad met de loting (en het had inderdaad zeker makkelijker  gekund) en er zijn nog vele andere excuses te bedenken, maar uiteindelijk heb ik gewoon niet goed  genoeg gespeeld en dat ligt aan mezelf. Natuurlijk ben ik teleurgesteld met mijn prestaties in  Wroclaw, maar één ding wat je, naast een beetje scherpte, altijd overhoudt aan dit soort toernooien  is heel veel zin om te snookeren. Ik hoop dan ook dat ik de komende tijd nog harder kan trainen en  progressie kan maken.

EK-U21-2

Ook al is het toernooi voor mij niet zo goed verlopen, er zijn twee Nederlanders die het bij de jeugd  wel goed hebben gedaan. Tim de Ruyter heeft de laatste 48 gehaald bij het U-21 toernooi, en Jan van  Lierop de laatste 32 bij het U-18 toernooi. Ik wil Jan en Tim feliciteren met hun mooie prestatie. Tot  slot wil ik de SU ontzettend bedanken voor de sponsoring waardoor het mogelijk was voor mij om dit  toernooi te spelen. Het is nu aan mij om te bewijzen dat ik ervan heb geleerd en ik heb er zin in!