zondag 14 juni 2015

-- Verslag door Thomas Verheij --

Afgelopen zondag 31 mei was het dan eindelijk zover. Na een tussenpauze van 4 jaar, zijn we de strijd aangegaan met de leden van SV De Ronde Venen uit Wilnis (de thuisbasis van De Biljartmakers).

Met keu en krijt gewapend begonnen we onze eerste partijen om 11.00.

In de eerste ronde, winst voor Deb tegen de taaie Lex. Maurijn wist door een aantal mooie breaks, waaronder tot dus ver de hoogste break van 27, van Jasha te winnen, die de laatste tijd door omstandigheden niet de uren aan de tafel heeft gestaan die hij had willen staan. Maar dit kwam later op de dag meer dan goed. Die training is toch ook niet nodig.

Mark wist zijn eerste ronde partij tegen Chi te winnen, doordat er bij tijd en wijlen goeie ballen in vlogen. Al was Mark niet helemaal tevreden over de prestatie, maar goed het is een teamsport en gaat om de score eind van de dag. Nico wist in een spannende partij van Wouter te winnen.

De eerste confrontatie met mede organisator Gerard wist ondergetekende te winnen door een paar mooie breaks van 25 en 26. Joop zijn partij tegen Twan ging uiteindelijk om de zwarte. Na een paar misses, potte Joop de roze, maar geen positie op zwart. Wit gaat in-off op zwart en het is over en uit. Jammer dat deze niet onze kant op ging. Na de eerste ronde is de stand 3-3.

De mannen uit Vleuten winnen de tweede ronde met 4-2, waarmee nu de tussenstand 5-7 in ons voordeel is. Wouter weet knap van Chi te winnen. Wouter staat deze frame lang met meer dan 25 punten voor en weet dit gelukkig vast te houden, ondanks verwoede pogingen van Chi om zich terug te knokken.

In de derde ronde laten we allemaal de punten liggen. Behalve Jasha, die van Twan weet te winnen en hiermee de eer redt voor deze ronde. Gerard stelt de hoogste break scherper met een 32. Helaas stond Deb aan de andere kant en had hij geen schijn van kans in deze frame. Hiermee is de tussenstand 10-8. Nog helemaal niks aan de hand. De vierde en vijfde ronde gaan gelijk op en eindige allebei in een 3-3 gelijk spel. Hiermee is de tussenstand 16-14.

De beslissing zal gaan vallen in de laatste ronde. We mogen er niet meer dan twee verliezen. Joop verliest in een spannende partij van Lex. In deze partij begon Joop op stoom te komen en potte een aantal mooie ballen, maar de laatste kleuren vielen niet zijn kant op. De laatste partij van Mark, was niet zijn beste en wist hij dan ook niet te winnen van Nico. Jasha wist knap van de ster uit Wilnis, Chi te winnen. Ook Deb won zijn partij van Maurijn die zijn beste spel verspeeld had voor deze dag. Wouter won van Gerard, die er vandaag erg mooie lange ballen in schoot. Dan moest ik mijn laatste partij nog winnen van Twan. Ik kwam 20 punten voor, maar wist de concentratie niet vast te houden en langzaam kwam Twan dichterbij. Twan had nadat hij een mooie blauwe potte, alleen nog roze nodig voor het winnen van de cup. Hij besloot voor een moeilijke dubbel naar de hoek te gaan. De roze raakte de kaken, maar viel niet. Dit was mijn kans om de 18-18 op het bord te krijgen. De roze was het probleem niet, wel de positie op een scherpe zwarte langs de band. Roze gaat erin en zwart rolt net iets te ver naar boven, waardoor er een dunne zwarte overblijft. Gelukkig wist ik deze zwarte te potten en was het gelijk. Wat nu?

Gerard stelde voor dat de twee beste spelers (Gerard en ik) de beslissende zouden spelen. Heb je de hele dag gespeeld komt het toch op één frame aan. De druk van de hele vereniging lag nu op mijn schouders. De energie en scherpte was er bij mij en Gerard aardig vanaf en we miste allebei makkelijke ballen en positie. Gerard potte geel, maar hield geen positie op groen. Om te winnen had ik alles nodig. Groen en bruin waren niet zo'n probleem en gingen er dan ook in. Blauw lag heel dun naar het midden. Na wat wikken en wegen besloot ik vol voor de dubbel naar de hoek te gaan. Blauw verdween en een kleine hoek op roze naar dezelfde hoek. De roze bal moest met de juiste timing geraakt worden om enige kans te hebben op de zwarte langs de band. Roze maakte ik, maar niet de gewenste positie op de zwarte. Dun langs de band was te gevaarlijk, ik besloot voor de safety te gaan naar de balk cushion. Hier kwam zwart nooit aan. Op miraculeuze wijze verdween zwart uit een onmogelijke hoek in de middenpocket en was de winst voor ons.

Met bitterballen en een welverdiend biertje, namen wij de medailles en beker in ontvangst. Al met al was het een zeer geslaagde dag en was het bovendien tot de laatste bal spannend.

Volgend jaar, laatste zondag van mei doen we het weer een keer over en dan keer bij ons thuis in Vleuten.