Uitslag huistoernooi 1 mei, verslag & bijgewerkte rankingstand
maandag 2 mei 2011

Erik van den Berg is de verdiende winnaar geworden van het 4e SU huistoernooi seizoen 2010/2011.

Tot nu toe heeft elk toernooi een nieuwe winnaar opgeleverd. Met nog 1 toernooi te gaan, op zondag 26 juni, maken er nog 4 spelers kans op de titel.

Kijk hier voor alle uitslagen en de actuele rankingstand.

Verslag door onze eigen reporter Wouter:

En daar waren we weer, deze keer met z'n 12-en. Of toch met 13? Hoe zat 't nou eigenlijk? En hoe wordt de poule-indeling dan bepaald? En wie is dan geplaatst, of niet? Geen idee waar ik het over heb? Het huistournooi van zondag 1 mei jl. natuurlijk!

Maar, laten we bij het begin beginnen. Er waren in ieder geval 4 poules met 3 spelers. Ruud begon vol goede moed in poule 2 te spelen, maar moest helaas toch snel afhaken wegens rugklachten. Het leek er dus op dat Erik en Thomas zonder al te veel tegenstand zouden doorgaan naar een volgende ronde. Leek, want net op het goede moment kwam Maarten binnen. De wedstrijdleiding besloot dat Maarten in poule 2 ingedeeld werd, en zo werd Ruud in de poule vervangen door Maarten; de uitslag in de poule werd zonder Ruud opgemaakt.
Gevolg hiervan was dat Erik ineens wel tot de geplaatste spelers behoorde, waarmee hij geen mogelijkheid meer had om bonuspunten te verdienen. Punten verdienen moest dan maar op een andere manier gebeuren, moet hij gedacht hebben, maar daarover later meer.

Laten we even de andere poules langs gaan.
In poule 1 troffen Peter, Wouter en Mark elkaar. Peter wint 2-0 van Wouter, ondanks last-minute comebacks van 30 punten achterstand. In de 2e frame mocht een serie mooie pots van bruin, blauw en roze niet baten voor Wouter, want zwart was frame-ball en die was net mis. Peter potte 'm wel en won daarmee 2-0. Mark wint ook 2-0 van Wouter in een partij met een laag spelniveau; beide spelers nauwelijks 20 punten na de 15 rode ballen. De poulewinnaar moest komen uit Mark-Peter. Hiervoor was een 3e frame (een shootout frame met 1 rode bal) nodig, na dikke winst van Peter in de 2e frame. Mark mist de 1e match ball, maar pot uiteindelijk blauw en roze, waarmee hij poulewinnaar wordt.

In poule 3 neemt nieuwkomer Karel het op tegen Richard en Evard. Karel weet er tegen Richard nog een 3e frame uit te slepen, maar trekt uiteindelijk aan het kortste eind. Verder geen grote verrassingen; Evard wint, Richard 2e.
In poule 4 sneuvelden enkele records. De poule-fase duurde van 10 uur tot kwart voor 4!!! Dat was het eerste record, maar of we daar nu zo trots op moeten zijn ;-) Wat er zich echter om kwart voor 4 afspeelde, was wel de moeite waard! Suzanne wint, op roze, de 3e frame van Tom in de wedstrijd die bepaalde wie 2e in de poule zou worden. Suzanne bereikte hiermee haar hoogste classering tot nu toe in de cyclus huistournooien! De derde speler in de poule was Gerard, die, door keurige overwinningen op Tom en Suzanne, doorging naar de halve finale.
Dan weer terug naar poule 2. De poule-fase brengt geen beslissing. Hiermee gaan we weer naar de bekende best-of-3 black ball shootout. Het begint een lang verhaal te worden, want hierin wint Erik van Maarten, Maarten van Thomas en Thomas van Erik. Thomas verbaast ondertussen vriend en vijand door de pot op de respotted black aan te nemen. Bij de eerste poging verdwijnt zwart in de bedoelde pocket, maar, helaas voor Thomas, wit ook in een baulk pocket. De tweede ronde black ball shootouts gaat 't beter, Thomas pot een keer zwart zonder dat de tegenstander aan de bal komt. Desondanks brengt ook deze ronde geen beslissing. Aangezien er tijd genoeg is (poule 4 is immers nog lang niet klaar...) , besluit de wedstrijdleiding vrolijk door te gaan met best-of-3 black ball shootouts, maar langs de zijlijn is wel gemor te horen over een mogelijke aanpassing van het reglement voor dit soort gevallen. De 3e ronde geeft uiteindelijk de doorslag, Erik wint zijn beide shootouts, Maarten verliest beide en Thomas eindigt dus als 2e in de poule.

De halve finales gingen tussen Mark en Evard resp. Erik en Gerard. Evard wint, in de 3e frame (deze keer met 10 reds) van Mark na opgave van laatstgenoemde. In de ander halve finale wint Erik het 1e frame vrij ruim van Gerard. De 2e frame gaat gelijk op tot blauw, maar daarna wint Erik alsnog.

De verliezersronde wordt gespeeld met 6 reds, omwille van de tijd. Peter weet 2-0 te winnen van Richard. Thomas wint de 1e frame van Suzanne, nadat Suzanne de benodigde snooker op blauw niet weet te maken. De 2e frame gaat Thomas beter af en de verliezersfinale gaat tussen Thomas en Peter. Na een gemiste pot, een moeilijke zwarte ball langs de band, wint Thomas alsnog het 1e frame en daarna ook het 2e. Thomas krijgt hiermee de 2 bonuspunten voor 5e plaats.

Dan de finale. Het was spannend in de poule-fase voor Erik, maar nu heeft hij de kans om een flinke sprong te maken in het klassement! Voor Evard is het ook bijzonder; het is de eerste keer dan een vorige finalist (winnaar nog wel) opnieuw z'n opwachting maakt in een finale. Evard wint het 1e frame ruim. In het 2e frame staat Erik minder dan 10 punten voor als de laatste rode van tafel is verdwenen. Erik fluket groen en pot bruin. Evard heeft de laatste 3 ballen nodig, echter Erik pot een goede blauwe. Evard krijgt een snooker op roze voor z'n kiezen, komt er niet uit en de finale komt tot een 'deciding' frame. Hierin staat Erik 15 punten voor als ze aan geel beginnen. Er volgen enkele snookers in het voordeel van Erik; het mag wel gezegd worden dat 'the run of the balls' op dat moment in het voordeel van Erik is. Erik pot uiteindelijk geel, groen, maar mist bruin. De 'run of the balls' blijkt nog niet afgelopen want een fluke op bruin is de opmaat voor winst van Erik in het 3e frame en daarmee het hele tournooi.

Al met al weer een bijzonder geslaagde tournooidag! Tot een volgende keer!