Verslag huistoernooi 9 januari 2011
woensdag 26 januari 2011

Door onze verslaggever: Wouter Teensma

Op zondagochtend 9 januari verzamelden zich weer 14 enthousiaste spelers voor het 2e tournooi van de cyclus huistournooien 2010/2011 van de Snookervereniging Utrecht.

Nadat de geplaatste spelers waren verdeeld onder de poules, vond de loting plaats voor de ongeplaatste spelers. Poule 2 en 4 speelden met 3 spelers en dus 3 wedstrijden in de poulefase met 10 reds per frame. Poule 1 en 3 speelden met 4 spelers en dus 6 wedstrijden met 6 reds.

Poule 1 werd al snel bekend als de " Poule des doods", omdat deze met Evard, Erik, Mark Koppert en Mark Driessen erg sterk bezet was. Mark D. kon als gastspeler meedoen  omdat hij ' vriend van de SU' is. Mark K. houdt z'n hoofd koel en wint zijn 3 partijen, maar het scheelde soms weinig. Mark D, Evard en Erik stonden na afloop van de poulefase gedeeld 2e, allen met 2 verloren en 1 gewonnen wedstrijd.  De welbekende Best-of-3 respotted black shootout moest de beslissing brengen over wie 2e wordt in de poule en door mag gaan naar de verliezersronde om te strijden voor de 5e plaats. Erik won zijn 2 shootouts en was verheugd om te constateren: 'Er is leven na de dood!'

In Poule 2 verloor Wouter van Richard en vervolgens ook van Jorg na een respotted black in de 2e frame.  Richard en Jorg waren erg aan elkaar gewaagd en een respotted black in de 3e frame moest de beslissing brengen en deze was in het voordeel van Richard. Door de uitslagen in Poule 1 en 2 waren de 2 finalisten van het eerste tournooi al roemloos uitgeschakeld, wat in ieder geval betekende dat er 2 nieuwe finalisten zouden komen.

In Poule 3 kreeg het publiek waar voor z'n geld. In de match van Pierre tegen Gerard doet Gerard aan psychologische oorlogsvoering door bij de minste of geringste kans voor Pierre uit te roepen: "Lokkertje, Pierre!". Het komt zowaar tot een 3e frame en daarin heeft Pierre roze en zwart nodig voor de matchwinst. Hij pot roze maar mist zwart en deze blijft dicht bij de pocket liggen. Wit ligt in de buurt, maar ook vlak tegen de band. Er is een moeilijke, dunne pot nodig voor de matchwinst voor Gerard, maar hij mist en Pierre wint alsnog. Gerard weet Thomas wel te verslaan in 3 frames en Thomas wint op zijn beurt van Pierre.  John eindigt als 4e wordt in de poulefase uitgeschakeld. Voor plaats 1 t/m 3 was wederom de BO 3 respotted black nodig.  In de 3e partij kan de beslissing vallen als Thomas van Gerard wint, maar dat gebeurt niet. De BO 3 ronde bracht geen beslissing! De wedstrijdleiding besluit tot 2e ronde play offs, nu BO 1 respotted black. Deze keer wint Thomas 2x, Pierre 1x en verliest Gerard.

Eveneens spannend was Poule 4. Na een goede winst van Peter op Ruud, Ruud op Tom en Tom op Peter was alles, alweer, gelijk. In de shoot out wint Tom met 2-1 van Ruud en met dezelfde score van Peter en wordt daarmee poulewinnaar. Ruud wordt 2e en Peter wordt alsnog uitgeschakeld. Overigens moet uw verslaggever kwijt dat de bij de shootouts in Poule 1 en 4 opvallend vaak potjes werden verloren doordat de witte bal in-off ging; de "Best-of-3 respotted black"  werd door sommigen gespeeld als  "Worst-of-3 rePotted white", maar goed, ook zo kun je shootouts winnen.

In de verliezersronde wint Erik ruim van Jorg, 2-0 na meerdere in-offs en een 20+ break van Erik. Na een 'outrageous fluke' door Ruud op de roze bal in de 2e frame, is in de match tegen Pierre is een 3e frame nodig. Deze wint Pierre, waarmee hij de strijd om de 5e plaats mag aangaan tegen Erik. Aan het eind van de 1e frame heeft Erik 1 snooker nodig op roze. Er volgt een lange safety battle, waarin uiteindelijk Pierre roze pot en daarmee 1-0 voor komt. Aan het eind van de 2e frame staat Eric 10 punten voor met 18 op tafel, maar pot frame ball en cue ball in 1 stroke. Pierre maakt het af en wint de verliezersronde met 2-0.

De halve finales van dit tournooi: Tom-Thomas en Richard vB- Mark K. Mark wint 2-0 van Richard, maar de laatste frame was close; Mark heeft roze nodig om zijn winst zeker te stellen. Bij Tom-Thomas was weer een 3e frame nodig om de beslissing te brengen. Thomas verzucht na afloop: "De minst slechte heeft gewonnen" en het onderwerp van die zin was: Tom.

De finalisten zijn Mark K. en Tom. De 1e frame van de finale duurt lang. Mark wint door een pot op bruin.  Het aantal toeschouwers begint al wat minder te worden, maar de echte die-hards zien een superspannende 2e frame, waarin Mark 12 voor staat met 13 op tafel. Tom weet echter de laatste 2 ballen te doen verdwijnen in de pockets en er is een 'deciding frame' nodig.

Als in de laatste frame de rode ballen verdwenen zijn, staat Mark 13 punten voor. Het verschil neemt verder af tot 8 punten voor met 18 op tafel, maar Mark weet z'n voorsprong te behouden en verdient, naast 25 ranking punten, eeuwige roem als 2e winnaar van de huistournooicyclus 2010/2011.